final_key_logo

Βάλια Κάλντα – Σαμαρίνα

Η Αλπική Πρωτεύουσα της Πίνδου!

Βάλια Κάλντα - Σαμαρίνα στην Αλπική Πρωτεύουσα της Πίνδου - POST - 2024 (2)

Λίγα λόγια για την εκδρομή...

Το σπίτι της Καφέ Αρκούδας:

Ανήκει στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου και βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Ο δρυμός περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Στα Βλάχικα σημαίνει “ζεστή κοιλάδα” αν και καλύπτεται από χιόνι 7 μήνες το χρόνο. Είναι προικισμένη με μια εντυπωσιακή φύση. Με τα πυκνά δάση οξιάς και της χαρακτηριστικής μαύρης πεύκης, τους απότομους γκρεμούς και τους ορμητικούς χείμαρρους της, η περιοχή αυτή επιφυλάσσει αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες της. Ένας αξιοσημείωτος βιότοπος για πλήθος φυτών, πουλιών και ζώων και ένα από τα τελευταία καταφύγια της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα.

Περιγραφή

Πρωινή αναχώρηση με ενδιάμεση στάση έξω από τα Ιωάννινα , για να κατευθυνθούμε στη Γρεβενά όπου θα γευματίσουμε στη μοναδική μανιταροταβέρνα της Ελλάδας, με υπέροχα φρέσκα μανιτάρια Γρεβενών! Αυλαις. Συνεχίζουμε προς τη χιλιοτραγουδισμένη Σαμαρίνα, σε υψόμετρο 1.550μ. σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στις πλαγιές του Σμόλικα. Βρίσκεται ανάμεσα από πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτες φυσικές καλλονές και κλίμα υγιεινότατο. Η Σαμαρίνα χαρακτηρίζεται από την ζωντάνια και έντονη δραστηριότητα των κατοίκων της σε πολλούς τομείς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην πλατεία του αλπικού χωριού με τον μεγάλο πλάτανο. Διανυκτέρευση.

Αναχώρηση νωρίς το πρωί μετά το πρωινό μας για να  επισκεφτούμε το πέτρινο γεφύρι του Αζίζ Αγά, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας.  Μετά από σύντομη στάση για φωτογραφίες θα συνεχίσουμε την πορεία μας για  το γεφύρι του Ζιάκα. Μαγευτικά τοπία, υπέροχες και ανεξερεύνητες διαδρομές, είναι το θέαμα που θα απολαύσουμε. Φτάνοντας στο γεφύρι Ζιάκα και από εκεί στην περιοχή του Σπηλαίου θα επισκεφτούμε το Μοναστήρι της Παναγιάς. Θα παραμείνουμε στη περιοχή για φαγητό. Το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για Σαμαρίνα όπου θα έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε και να γνωρίσουμε το χωριό. Σημαντικό μνημείο στο χωριό είναι ο ναός της Παναγίας, για τους κατοίκους ονομάζεται Μεγάλη Παναγιά. Έχει κοινό προαύλιο χώρο με το πέτρινο σχολείο του χωριού, που λειτουργούσε στο παρελθόν. Διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το χωριό Περιβόλι, από όπου είναι η καταγωγή του Ρήγα Φεραίου, και θεωρείται από τα βλαχοχώρια της Πίνδου. Από εκεί θα επιβιβαστούμε στα τζιπ για εξόρμησή μας στην Βάλια Κάλντα (ζεστή κοιλάδα) δηλαδή μέσα στον εθνικό δρυμό της Πίνδου. Από τον οικοξεναγό μας θα ενημερωθούμε για την χλωρίδα και πανίδα του δρυμού, ιστορικά γεωγραφικά στοιχεία, ανάμεσα στα ρόμπολα, στα πυξάρια, και στα άλλα είδη της σπάνιας χλωρίδας. Στο τέλος της περιήγησης, δίπλα στα τρεχούμενα νερά του Αρκουδορέματος, θα μας περιμένει ένα ελαφρύ πικ νικ, (μέσα στο δάσος) με την φροντίδα των συνεργατών μας.

 Όσοι δεν επιθυμούν να ζήσουν τη περιπέτεια με τα τζιπ προαιρετικός  σταθμός μας η Βοβούσα, στη σκιά της αλπικής Βόρειας Πίνδου, ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι. Μέσα από το χωριό περνάει ο Αώος ποταμός και είναι η βοή των νερών, αυτό που έδωσε στο χωριό την ονομασία του  (“Βοϊούσα ” – “Βοβούσα”). 

Το απόγευμα, επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Μετά το πρωινό και αφήνοντας την ιστορική Πίνδο, κατευθυνόμαστε προς Γρεβενά. Σύντομη στάση στην πόλη των Γρεβενών, για καφέ και ψώνια αφού διαθέτει υπέροχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιστρέφουμε μέσω Ανήλιου, όπου θα γευματίσουμε σε παραδοσιακές ταβέρνες . 

Άφιξη στην Πάτρα το βράδυ.

  • 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό μπουφέ στο ξενοδοχείο La Noi στη Σαμαρίνα
  • Περιηγήσεις – ξεναγήσεις βάσει προγράμματος
  • Μεταφορές, εκδρομές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Αρχηγός / Συνοδός
  • Τα τζιπ για την Βάλια Κάλντα, (40€ ανά άτομο)
  • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θεάματα και γενικά όπου απαιτείται.
  • Ατομικά έξοδα και ότι ρητά αναφέρεται σαν προαιρετικό ή προτεινόμενο.
  • Το γραφείο διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Οι ξεναγήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις είναι ενδεικτικές και υπάρχει περίπτωση  να αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν.

Gallery

Βάλια-Κάλντα-8
Βάλια-Κάλντα-2
Βάλια-Κάλντα-7
Βάλια-Κάλντα-3

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος