OPEN THE WORD YELLOW BLUE SHADOW(1660 x 600 px)

Πάσχα στη Κέρκυρα

Όταν ο “Αμλέτος” στη Σπιανάδα… Κερκυραϊκό Πάσχα… φέτος το ζεις!

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - GREY MAP

Λίγα λόγια για την εκδρομή...

Οι Κερκυραίοι ζουν μέσα τους, όλα τα έθιμα των ημερών, μικρά και μεγάλα. Στις Φιλαρμονικές, και τις 18 (ναι! 18), οι μουσικοί διαγκωνίζονται ποιος θα βγει στις λιτανείες των ημερών. Σχεδόν όλες οι χορωδίες (48 ζωή νά ΄χουν) προγραμματίζουν και από μία θρησκευτική εκδήλωση. Οι κάτοικοι στο Λιστόν, στην Καποδιστρίου, στην Κοφινέτα, στην Πάντων αλλά ακόμα και σε σοκάκια χωριών της περιφέρειας του νησιού, παραγγέλνουν από νωρίς το μεγάλο μπότη (πήλινη στάμνα), αρκετοί δε, κάνουν έναν άτυπο διαγωνισμό με τους γείτονες για το ποιο κανάτι θα είναι το μεγαλύτερο ώστε να κάνει και το μεγαλύτερο θόρυβο.

Οι Κερκυραίοι ακροβολίζονται σε σημεία της Σπιανάδας στα οποία έχουν εντοπίσει την καλύτερη ακουστική για να σιγομουρμουρίσουν τις μελωδίες από τα πολύ γνώριμά τους πένθιμα εμβατήρια των επιτάφιων. Τα πένθιμα εμβατήρια και οι συνθέτες τους ΑΜΛΕΤΟ (Παλαιά Φιλαρμονική) ΑΜLETO (Classic Version) SVENTURA – Mariani ( Καποδίστριας) CALDE LACRIME (Μάντζαρος) ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ (Καποδίστριας) MARCIA FUNEBRE VERDI (Μάντζαρος) Άλλοι, κατεβαίνουν στο Λιστόν από νωρις τα ξημερώματα (!) του Μ. Σαββάτου ώστε να πιάσουν ένα καλό τραπέζι που θα τους επιτρέψει απερίσπαστα να δουν τον Επιτάφιο του Αγίου Σπυρίδωνα και να ακούσουν χωρίς να στριμώχνονται τον “Αμλέτο”.

Πολλοί ξυπνούν ξημερώματα για να προλάβουν να μπουν στην εκκλησία της “Παναγίας των Ξένων” ώστε να ζήσουν για πολλοστή φορά το έθιμο του τεχνητού σεισμού για την πρώτη Ανάσταση στις 6 το πρωί του Μ. Σαββάτου. Άλλοι στέκονται κάτω από την έδρα των φιλαρμονικών, της “Παλιάς” ή της “Μπλε”, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα, για να ακούσουν μέσα από τα ανοικτά παράθυρα την πρόβα τζενεράλε εν όψει των λιτανειών. Είπαμε, οι Κερκυραίοι το Πάσχα (τους) το ζουν! Η Μ. Εβδομάδα Από τη Μεγάλη Δευτέρα είναι διάχυτη στην αγορά η μυρωδιά της Φογάτσας και της ‘Κολομπίνας’, παραδοσιακά γλυκίσματα των ημερών.

Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και την Μ. Τετάρτη, από νωρίς το απόγευμα οι εκκλησίες γεμίζουν με πιστούς για τα Ευχέλαια Τα “δαμάσκα” Τα περισσότερα παράθυρα και μπαλκόνια, ειδικά στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, έχουν κρεμασμένα στον εξωτερικό τους χώρο βαθυκόκκινα πανιά με χρυσά κρόσσια, τα περίφημα δαμάσκα ή φεστόνια! Η λέξη “φεστόνια” προέρχεται από την ιταλική festa (γιορτή) και η λέξη “δαμάσκο” πιθανόν από το χρώμα του δαμάσκηνου, το πορφυρό. Η συνήθεια προέρχεται από το Βυζάντιο όταν τοποθετούσαν αντίστοιχα υφάσματα στις μεγάλες γιορτές ή γιόρταζαν έναν πολεμικό θρίαμβο!

Περιγραφή

Συγκέντρωση στα γραφεία μας νωρίς το πρωί της Μ.Παρασκευης. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για Κέρκυρα μέσω Ρίου – Αντιρρίου, με ενδιάμεσους σταθμούς για καφέ και ξεκούραση. Άφιξη στην Ηγουμενίτσα και επιβίβαση στο καράβι για την Κέρκυρα . Βολτα στο χωριο Μπενιτσα. Το παλιό κομμάτι του χωριού είναι χτισμένο σε μια εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία στο κέντρο σχεδόν του νησιού σε μια κοιλάδα που ξεκινάει από το βουνό των Αγίων Δέκα όπου και οι πηγές του υδραγωγείου, και περνώντας ανάμεσα από τα βουνά του Σταυρού και του Γαστουρίου, καταλήγει στη θάλασσα.Το χωριό διατηρεί ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του παρά την έντονη εδώ και πολλές δεκαετίες τουριστική ανάπτυξη.Είναι ένα ειδυλλιακό μέρος με έντονο παρελθόν, παρόν και μεγάλες προοπτικές για το μέλλον που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί όποιος σκοπεύει να έρθει στην Κέρκυρα. Διαθέτει καθαρές, βραβευμένες με μπλε σημαία παραλίες από βότσαλα και άμμο με κρυστάλλινα νερά, που προσφέρουν ξαπλώστρες, ανέσεις και πολλά θαλάσσια σπορ και είναι πολύ μεγαλύτερες και βελτιωμένες σε σχέση με τις υποτυπώδεις παραλίες της δεκαετίας του 90.Τουριστικός προορισμός με μεγάλη ανάπτυξη κατά το παρελθόν, και ειδικά τις δεκαετίες του 70 και 80, οι Μπενίτσες σήμερα μπορεί να υπερηφανεύονται για το υπέροχο καταφύγιο τουριστικών σκαφών, τη γνωστή Μαρίνα, ένα έργο που εκτός των άλλων περιλαμβάνει ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης και πολλές άλλες υποδομές. Στη συνέχεια θα ταχτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας όπου και θα ξεκουραστούμε.

 Νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσουμε για το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας όπου θα παρακολουθήσουμε τη περιφορά επιταφίων υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών Εταιρειών Κέρκυρας μέσα σε μια ξεχωριστά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Επιστροφή αργά μετά το πέρας του επιταφίου της Μητροπόλεως στο ξενοδοχείο.

Μετά το πρωινό μας σε πολυτελέστατο μπουφέ στο ξενοδοχείο θα μεταβούμε στην πόλη για να παρακολουθήσουμε την πρώτη Ανάσταση και τα περίφημο έθιμο των μπότηδων. Οι ντόπιοι ρίχνουν τα τεράστια κανάτια τους από τα στολισμένα μπαλκόνια τους την στιγμή που ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ανάστα, ὁ Θεός, κρῖνον την γῆν…» και οι καμπάνες όλων των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα σε ολόκληρη την πόλη. Θα βιώσετε από κοντά το εντυπωσιακό και θορυβώδες έθιμο «των μπότηδων» στην Πρώτη Ανάσταση τις 11 πμ, σύμφωνα με το οποίο οι Κερκυραίοι διώχνουν το κακό!                                    

Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το θριαμβευτικό εμβατήριο “Μην φοβάστε Γραικοί”. Την ίδια ώρα στην Πίνια πραγματοποιείται η αναβίωση του εθίμου της «Μαστέλας». Στα παλιά χρόνια οι Πινιαδόροι σκορπισμένοι στην «πιάτσα», κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν σε βαρέλι γεμάτο νερό, που είχαν τοποθετήσει μέρες πριν στην περιοχή αυτή και οι περαστικοί έκαναν ευχές ρίχνοντας κέρματα. Αφού τον έριχναν στο βαρέλι, ο βρεγμένος έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες. Στο τέλος, με γέλια και χαρές έπαιρνε τα χρήματα που είχαν μαζευτεί στο βαρέλι.

Ελεύθερος χρόνος για επίσκεψη και προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα και βόλτα για ψώνια και καφέ στην πλατεία Λιστόν,  επίσκεψη στα φρούρια που περιβάλλουν το κέντρο της πόλης. Ένας περίπατος στο  «Μποσκέτο» ή κήπο των Θεών, όπως τον ονόμαζαν οι αδελφοί Ντάρελς, αποτελεί έναν από τους δημόσιους κήπους του νησιού, θα σας δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα κήπο μίας βενετσιάνικης αναγεννησιακής βίλας, που τα πάντα γύρω του βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Επισκεφθείτε το Βυζαντινό μουσείο Αντιβουνιώτισσας, το Μουσείο Σολωμού όπου μπορείτε να δείτε το γραφείο του, το Μουσείο Καποδίστρια, την Αναγνωστική Εταιρεία, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο, και φυσικά το Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας. Ο 19ος αιώνας σας ψιθυρίζει τα μυστικά των αριστοκρατών στο μουσείο Casa Parlante.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

Το βράδυ θα πάρουμε το Άγιο Φως και θα ζήσουμε την Ανάσταση του Κυρίου στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας στη Σπιαναδα,(το όνομα Σπιανάδα προέρχεται από το ιταλικό spianare (σπιανάρε), που σημαίνει ισοπεδώνω και χρησιμοποιήθηκε για να δώσει την έννοια της ανοικτής και επίπεδης περιοχής.). Το βράδυ της Ανάστασης , μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Αρχών, χιλιάδων κόσμου και φυσικά των Φιλαρμονικών της πόλης, ο κερκυραϊκός ουρανός φωτίζεται με υπέροχα και φαντασμαγορικά βεγγαλικά, γιορτάζοντας τη θριαμβευτική και ένδοξη νίκη του Ιησού Χριστού. 

Επιστροφή στο ξενοδοχείο όπου θα ακολουθήσει Αναστάσιμο δείπνο με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και παραδοσιακά εδέσματα.

Πρωινό, ελεύθερος χρόνος και ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο γλέντι. Το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού με ζωντανή μουσική συνθέτουν το αξέχαστο Πασχαλινό γλέντι μας  όπου ξεκινάει κατά τις 11.30 με μεζεδάκια και ουζάκι , συμμετοχή φολκλορικού συγκροτήματος και ορχήστρας για πραγματικό ξεφάντωμα. Το απόγευμα ακολουθεί χαλάρωση στο χωριό Πελεκά όπου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Το χωριό φημίζεται για το μαγευτικό του ηλιοβασίλεμα. Πολλοί θεωρούν το ηλιοβασίλεμα του Πέλεκα το ωραιότερο της Κέρκυρας!! Την ώρα του σούρουπου στην κορυφή του λόφου, όπου λειτουργεί και καφετέρια, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για να θαυμάσει το Ιόνιο Πέλαγος στην καλύτερή του στιγμή, στην ώρα της ένωσής του με τον πυροκόκκινο ήλιο. Ο Κάιζερ αυτοκράτορας της Γερμανίας και ιδιοκτήτης του Αχίλλειου ανακτόρου μετά τον θάνατο της Σίσσυς, επισκεπτόταν το χωριό Πέλεκας που βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου προκειμένου να θαυμάσει το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Στη συνέχεια  θα κατευθυνθούμε στη πόλη της Κέρκυρας όπου θα έχουμε χρόνο για βόλτες στα καντούνια και τη πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη της Ελλάδας, για καφεδάκι στο Λιστόν αντικρίζοντας το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Πρωινό και αναχώρηση για να επιβιβαστούμε στο καράβι για Ηγουμενίτσα. Αποβίβαση και ξεκινάμε το ταξίδι μας για την Πρεβεζα. Κάντε μια βόλτα στα στενάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης και δείτε τα διατηρητέα κτίρια και τις εκκλησίες. Από το Δικαστικό Μέγαρο πάρτε την οδό Εθνικής Αντίστασης, είναι ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Πρέβεζας. Στα δεξιά σας θα δείτε την Παναγία των Ξένων, χτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα. Λίγο πιο κάτω, πάλι στα δεξιά σας, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, χτισμένος στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο εσωτερικό του θα δείτε αξιόλογες εικόνες, αγιογραφίες επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο. Έξω από την είσοδο της εκκλησίας βρίσκεται ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού, τυπικό κτίσμα των Ενετών. Κατασκευάστηκε το 1752, έχει ύψος 13 μέτρα και φέρει ηλιακό ρολόι. 

Ελεύθερος χρόνος για φαγητό και καφέ. Νωρίς το απόγευμα αναχώρηση για τη πόλη μας.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 

DELFINIA HOTEL CORFU

Τιμή κατ’ άτομο σε δίκλινο-τρικλινο

265€

Τιμή μονόκλινου

325 €

Παιδιά από 7 έως 13 ετών

205€

 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια (Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα) μετ’ επιστροφής
 • 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Delfinia Hotel Corfu 4****
 • 3 πρωινά, σε πλούσιο μπουφέ
 • 1 Αναστάσιμο δείπνο με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα το βράδυ του Μ. Σαββάτου
 • 1 πλούσιο Πασχαλινό γεύμα με ζωντανή μουσική την Κυριακή του Πάσχα
 • Έμπειρος αρχηγός εκδρομή
 • Όλες οι μεταφορές με πολυτελή κλιματιζόμενα λεωφορειο
 • Οι περιηγήσεις, που αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Φόρος διανυκτέρευσης
 • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θεάματα και γενικά όπου απαιτείται.
 • Ατομικά έξοδα και ότι ρητά αναφέρεται σαν προαιρετικό ή προτεινόμενο.
 • Οποιοδήποτε γεύμα εκτός ξενοδοχείου

 • Το γραφείο διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
 • Οι ξεναγήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις είναι ενδεικτικές και υπάρχει περίπτωση  να αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν.

Gallery

22-25 Απριλίου 2022 Πάσχα στην Κέρκυρα-1
22-25 Απριλίου 2022 Πάσχα στην Κέρκυρα-2a
Πάσχα στη Κέρκυρα-1
Πάσχα στην Κέρκυρα-5

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος