Χριστούγεννα στην παραμυθένια Πράγα, την πόλη-κόσμημα της Κεντρικής Ευρώπης

*

Λίγα λόγια για την εκδρομή...

Πράγα, μια μεσαιωνική πρωτεύουσα-διαμάντι της αυτοκρατορικής Κεντρικής Ευρώπης μάς αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο! Μια πόλη που διαφυλάσσει την ταυτότητα και το συναισθηματισμό της, που ισορροπεί άψογα ανάμεσα σε παρελθόν και μέλλον. Πρωτεύουσα της Τσεχίας, που για χρόνια αποτέλεσε την έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη.

Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και αρτ νουβό ρυθμό, 350 θέατρα, όπερα, 25 μουσεία, 100 πινακοθήκες και αμέτρητα τζαζ κλαμπ. Ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο που ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Πράγα είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο μαγευτικές πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Μια παραμυθούπολη, ένας ιδανικός προορισμός για όλες της ηλικίες.

Χορταίνουμε ομορφιά, πολιτισμό, γεύση και χάρη. Πηγαίνουμε και στη διάσημη λουτρόπολη της αυτοκρατορικής Ευρώπης, το Κάρλοβυ Βάρυ, εκεί όπου γεννήθηκε ο όρος παραθεριστική πολυτέλεια, όταν η πολυτέλεια αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τους εστεμμένους και τη βαθιά αριστοκρατία. Φτάνουμε (προαιρετικά) μέχρι το αρχιτεκτονικό κόσμημα Τσέσκυ Κρούμλοβ, όπου έζησε και μεγαλούργησε ο κορυφαίος αυστριακός ζωγράφος Έγκον Σίλε και το οποίο αποτελεί μνημείο της UNESCO. Στο Τσέσκυ Κρούμλοβ ο Σίλε ζωγράφιζε τα αριστουργήματά του τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του.

Αυτό το ταξίδι του Versus Travel στην παραμυθένια Πράγα έχει να αφηγηθεί πολλές ακόμη ιστορίες. Οι περισσότερες κρύβονται μέσα σε ανάκτορα, σε κάστρα, σε γέφυρες, σε χτισμένες καμπάνες, σε δείκτες ρολογιών… Θα τις ανακαλύψουμε όλες!

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη σε μια πανέμορφη πρωτεύουσα, πραγματικό στολίδι. Ανακαλύπτουμε τη χριστουγεννιάτικη Πράγα, μια πόλη «παραμύθι». Περπατώντας στο κέντρο της πόλης είναι σαν να βρισκόμαστε σε μία άλλη εποχή. Περνάμε από κτίρια μπαρόκ αρχιτεκτονικής, πλατείες με υπέροχους καθεδρικούς ναούς, το πασίγνωστο ρολόι του παλιού δημαρχείου και καταλήγουμε στο παλιό κάστρο. Θα επισκεφτούμε επίσης την απαράμιλλης ομορφιάς πόλη Κάρλοβυ Βάρυ, μία πόλη-όνειρο χτισμένη μέσα σε μία καταπράσινη χαράδρα, γύρω από ποτάμια που τη διασχίζουν, διάσημη για τα σπα και τις θερμές πηγές της. Με προαιρετική εκδρομή γνωρίζουμε και το πανέμορφο Τσέσκυ Κρούμλοβ που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Περιγραφή

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Πράγα, την παραμυθένια πρωτεύουσα της Τσεχίας, μια πόλη που έχει βρει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε παρελθόν και μέλλον.

Άφιξη και ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Πράγας που ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι η καλύτερη έναρξη του ταξιδιού αυτού. Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και αρτ νουβό ρυθμό, 350 θέατρα, όπερα, 25 μουσεία, 100 πινακοθήκες και αμέτρητα τζαζ κλαμπ: η Πράγα είναι μια μαγευτική πόλη της κεντρικής Ευρώπης που συνδυάζει αρμονικά τα ιστορικά μνημεία με τα εντυπωσιακά μοντέρνα κτίρια που κοσμούν το αστικό της πανόραμα. Διανυκτέρευση.

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε ξενάγηση στην πόλη, με πρώτο μας σταθμό το εντυπωσιακό Κάστρο της Πράγας, που χρονολογείται τον 9ο αιώνα. Το μνημειακό αυτό συγκρότημα εκτείνεται σε μήκος 570 μέτρων πάνω στον λόφο της πόλης και περιλαμβάνει παλάτια, εκκλησίες, οχυρωματικά τείχη, παλιές κατοικίες κ.ά. Μέσα στο κάστρο θα δούμε σχεδόν κάθε αρχιτεκτονικό ρυθμό που κυριάρχησε τα τελευταία 1.000 χρόνια στην Ευρώπη, από γοτθικό μέχρι ρομανέσκ και μπαρόκ. Εντός των τειχών θα δούμε το παλιό ανάκτορο, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου και το Χρυσό Σοκάκι. Το τελευταίο είναι διακριτικά χωμένο μέσα στα τείχη του κάστρου και αποτελούσε στον μεσαίωνα την έδρα των αλχημιστών.

Συνεχίζουμε τη βόλτα μας κάτω από το κάστρο στην Παλιά Πόλη της Πράγας (= Μαλά Στράνα). Η γειτονιά αυτή είναι μικρή και βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες περιοχές της πρωτεύουσας που απλώνονται στη δεξιά όχθη. Η συνοικία Μαλά Στράνα δημιουργήθηκε το 1257, όταν ενώθηκαν διάφοροι σκόρπιοι οικισμοί της περιοχής εκτός των τειχών. Τότε ονομαζόταν Μικρή Πόλη της Πράγας. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μικρής Πόλης ήταν Γερμανοί τεχνίτες. Το κέντρο του οικισμού ήταν η αγορά, η σημερινή Πλατεία της Παλιάς Πόλης. To 1541 ο οικισμός καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από επιθέσεις και πυρκαγιές. Στη Μαλά Στράνα βρίσκονται το δάσος κι ο Πύργος Πετρίν, μικρογραφία του Πύργου του Άιφελ. Άλλα σημαντικά κτίρια είναι οι εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζει ο μπαρόκ Άγιος Νικόλαος στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης τον οποίο και θα επισκεφτούμε.

Στην ίδια πλατεία βρίσκονται και το Παλιό Δημαρχείο με το Αστρονομικό Ρολόι. Το ρολόι ανεγέρθηκε το 1410 και είναι το παλαιότερο του είδους εν λειτουργία στον κόσμο. Λέει την ώρα, τη θέση της Σελήνης και του Ήλιου, την τρέχουσα ημερομηνία και το ζωδιακό σύμβολο. Επίσης ανά μία ώρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ) λαμβάνει χώρα η Παρέλαση των 12 Αποστόλων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέσσερα ακόμη κινούμενα αγαλματίδια, που αναπαριστούν τον Θάνατο, τη Ματαιοδοξία, την Απληστία και τη Λαγνεία.

Εδώ θα δούμε ακόμη το ροκοκό ανάκτορο Κινσκί και το παρακείμενο σπίτι με την πέτρινη καμπάνα. Η καμπάνα χτίστηκε στην εξωτερική γωνία του σπιτιού το 1310 και σηματοδοτεί το τέλος μίας πολιορκίας της πόλης και την απελευθερωτική έλευση του Βασιλιά Ιωάννη της Βοημίας. Διανυκτέρευση στην Πράγα.

Εν συνεχεία θα περπατήσουμε στη γραφική γοτθική Γέφυρα του Καρόλου που ενώνει τις δύο όχθες του Μολδάβα, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και κοσμείται με 30 αγάλματα αγίων.

Μετά την ξενάγησή μας στην Πράγα θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για χαλαρή βόλτα. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν μία κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στον Μολδάβα. Για το βράδυ προτείνουμε μια παράσταση Μαύρου Θεάτρου που είναι άλλωστε και το πολιτιστικό σήμα κατατεθέν της πόλης. Διανυκτέρευση στην Πράγα.

Πρωινό και αναχώρηση για το Κάρλοβυ Βάρυ στη Δυτική Βοημία, γνωστή λουτρόπολη λόγω των ιαματικών πηγών της. Βρίσκεται στην κοιλάδα του μικρού ποταμού Τέπλα κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κάρολο τον Δ΄, τον 14ο αιώνα. Είναι κυριολεκτικά πνιγμένη μέσα στα δάση της κοιλάδας του Τέπλα και φημίζεται για τις 12 θερμές ιαματικές πηγές της.

Η επίσκεψη στο πολύχρωμο και γραφικό Κάρλοβυ Βάρυ, μοιάζει πραγματικά με παραμύθι. Της ίδιας γνώμης ήταν σίγουρα και όλη η αριστοκρατία της Ευρώπης, οι αμέτρητοι συνθέτες, συγγραφείς, ποιητές, και άλλες προσωπικότητες που το επισκέφτηκαν στο πέρασμα των αιώνων: ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας, η τσαρίνα Αικατερίνη της Ρωσίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας Μέτερνιχ, ο Ιταλός κοσμοπολίτης Καζανόβα, ο Γερμανός συνθέτης Μπαχ και ο Γκαίτε, που το επισκέφτηκε 13 φορές!

Στο Κάρλοβυ Βάρυ, πέρα απ΄ όλα τα άλλα, κάθε καλοκαίρι οργανώνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου. Επίσης εδώ παράγεται το αλκοολούχο λικέρ Μπεχερόβκα, που πουλιέται σε πράσινα πλακουτσωτά μπουκάλια, με χαρακτηριστική κίτρινη και μπλε ετικέτα. Ένα άλλο τοπικό γαστρονομικό έδεσμα  είναι οι παραδοσιακές γκοφρέτες, που φτιάχνονται από το 1856. Είναι στρογγυλές, πολύ λεπτές, με διάφορες γεύσεις και πωλούνται σε τετράγωνα χρωματιστά κουτιά.

Στη βόλτα μας, φυσικά, θα διασχίσουμε τον κεντρικό πεζόδρομο δίπλα στον Τέπλα απ’ όπου περνούν εδώ και αιώνες όλες οι διασημότητες που επισκέπτονται την πόλη. Διανυκτέρευση στην Πράγα.

Ημέρα ελεύθερη στην Πράγα για να εξερευνήσετε ακόμα περισσότερο την πόλη στους δικούς σας ρυθμούς.

Εναλλακτικά, όσοι το επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν εκδρομή στη δεύτερη πιο όμορφη πόλη μετά την Πράγα, το Τσέσκυ Κρούμλοβ, η οποία μοιραία έχει συνδεθεί με τον μεγάλο Αυστριακό ζωγράφο Έγκον Σίλε. Ο Σίλε πήγαινε εκεί τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του (1907-1917) και έμενε στο πατρικό σπίτι της μητέρας του. Σήμερα το σπίτι αυτό είναι μουσείο. Όμως το Τσέσκυ Κρούμλοβ, πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία, είναι μια πόλη-αρχιτεκτονικό κόσμημα. Χείμαρροι του ποταμού Μολδάβα το διατρέχουν σε πολλά σημεία, του δίνουν ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό σχήμα και το τοποθετούν στη λίστα των πολιτιστικών μνημείων της UNESCO.

Πράγματι, η βόλτα μας στο Τσέσκυ Κρούμλοβ είναι σαν ένα πολιτιστικό ταξίδι πίσω στον Μεσαίωνα. Περπατώντας στα στενά δρομάκια θα απολαύσουμε τα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού κτίριά του, τις εκκλησίες και τα πλακόστρωτα  γεφυράκια του. Μια πανοραμική θέα αυτής της ομορφιάς μπορούμε να δούμε αν ανέβουμε πάνω στο κάστρο της πόλης.

Επίσης ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο, το οποίο δεν θα χάσουμε, είναι η περίφημη Κρυφή Γέφυρα του 15ου αιώνα η οποία ενώνει τα ανάκτορα με τα τείχη του κάστρου. Κατασκευάστηκε φυσικά για λόγους ασφαλείας και διαφυγής του εστεμμένου σε περίπτωση ανάγκης και εξωτερικά μοιάζει με… τριώροφο κτίριο.

Επιστροφή στην Πράγα και διανυκτέρευση.

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο της Πράγας για την πτήση της επιστροφής.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία

αναχώρησης

Διαδρομή
(Από –
 Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

GQ 760

24/12/2024

ΑΘΗΝΑ – ΠΡΑΓΑ

11:40

13:20

GQ 761

28/12/2024

ΠΡΑΓΑ – ΑΘΗΝΑ

14:10

17:35

5ήμερο πρόγραμμα με 4 διανυκτερεύσεις

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι
Double Room769 €300 €
 Twin Room769 €300 €
 Triple Room769 €300 €
 Single Room1189 €300 €
ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι
Double Room919 €300 €
 Twin Room919 €300 €
 Triple Room919 €300 €
 Single Room1339 €300 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -40€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση.
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στην Πράγα σε ξενοδοχείο 4*.
  • Μπουφέ πρόγευμα καθημερινά.
  • Μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο και το ξενοδοχείο, εκδρομές/ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός–συνοδός καθ’ όλη τη διάρκεια το ταξιδιού.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός–βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.
  • Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως.
  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα και επιπλέον ασφάλεια ατυχήματος, απώλειας αποσκευών και έξτρα καλύψεων (ενημερωθείτε από το τμήμα κρατήσεων), τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων. 300 
  • Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα.
  • Εκδρομή στο Τσέσκυ Κρούμλοβ.

 

  • Η ταυτότητά σας πρέπει να είναι της τελευταίας 15ετίας. Αν ταξιδέψετε με διαβατήριο, θα πρέπει να είναι σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία επιστροφής.
  • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας ή παλαιάς έκδοσης ταυτότητα.
  • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να ενημερώσουν τις πωλήσεις τη στιγμή της κράτησής τους και να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
  • Με την κράτησή σας, παρακαλώ να δηλώνετε στον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο αν θέλετε διπλό κρεβάτι ή δύο μονά για να μπορεί να ζητηθεί από το ξενοδοχείο (το ζητάμε από το ξενοδοχείο, μπαίνει ως προτεραιότητα και δίνεται κατόπιν διαθεσιμότητας του ιδίου). Το γραφείο ουδεμία ευθύνη φέρει. Επίσης μας ενημερώνετε αν υπάρχει κάποια αλλεργία ή διατροφική συνήθεια ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γνωρίζουμε για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος, π.χ. κάποιο κινητικό πρόβλημα κ.λπ. Σε περίπτωση κάποιων ειδικών request στη διατροφή, π.χ. χωρίς λακτόζη, γλουτένη κ.λπ., δεν είναι σίγουρο ότι το ξενοδοχείο μπορεί να το παρέχει.
  • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στην ιστοσελίδα μας στο ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
  • Το γραφείο διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Οι ξεναγήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις είναι ενδεικτικές και υπάρχει περίπτωση  να αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν.
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.

Παρακαλούμε να διαβάσετε με προσοχή:

Η επικύρωση των θέσεων γίνεται μόνο κατόπιν προκαταβολής.
Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει προ της αναχωρήσης υποχρεωτικά σύμφωνα με το νέο φορολογικό κώδικα.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ :

  • Τράπεζα Πειραιώς: GR0601725070005507110831892
  • Εθνική Τράπεζα: GR1801102260000022600840858
  • Alpha Bank: GR2201405300530002101304681

Gallery

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος