final_key_logo

Ξακουστά πανηγύρια της Παναγίας – Ζαγοροχώρια – Βίτσα – Σαρακατσάνικη Στάνη – Τσεπέλοβο

Γιάννενα – Ζαγοροχώρια - GREY MAP
YOUTH PASS - TOYRISMOS GIA OLOUS Banner

Λίγα λόγια για την εκδρομή...

Για όσους αγαπούν την Ήπειρο και τα υπέροχα τοπία της, τα Ζαγοροχώρια κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους. Αυτή η ορεινή συστάδα χωριών, που στο σύνολό τους είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 46, κρύβουν κάτι μοναδικό.

Κάτι που ο κάθε επισκέπτης το ανακαλύπτει όταν πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του εκεί. Η καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου, οι παραδοσιακές πέτρινες βρύσες, το πράσινο της φύσης, η φιλοξενία των κατοίκων.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ενθουσιάσουν τον επισκέπτη. Άλλωστε, μία απόδραση στα Ζαγοροχώρια θεωρείται πάντα ιδανική, ειδικά τους μήνες του χειμώνα.

Περιγραφή

 Συγκέντρωση  και αναχώρηση για τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια με στάση για καφέ κάπου πριν τα Γιάννενα. Συνεχίζουμε για Κλειδωνιά Κόνιτσας. Η Κλειδωνιά είναι ιδανικό ορμητήριο για τους λάτρεις της φύσης. Μαγευτικό σκηνικό μέσα στην φύση είναι τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα σκλήθρα και άλλα δέντρα που συναντώνται στην περιοχή. Το μοναδικό φαράγγι σπάνιας ομορφιάς, που ξεκινά από την πέτρινη γέφυρα της Κλειδωνιάς και φτάνει ως τη δυτική έξοδο της χαράδρας του Βίκου, ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος, το φαράγγι του Βοϊδομάτη, αποτελεί το μέρος το οποίο οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν. Θα εντυπωσιαστούμε  επίσης από τα κατακάθαρα νερά του Βοϊδομάτη, εκεί όποιος επιθυμεί θα μπορει να κάνει ραφτινγκ (προαιρετικα) και θα γευματίσουμε στην όμορφη ταβέρνα στη ακρη του ποταμού. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε σύντομη στάση για να θαυμάσουμε ένα από τα χαρακτηριστικότερα πέτρινα γεφύρια της περιοχής, το γεφύρι του Κόκκορη .Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1750 και στέκει αγέρωχο από τότε να θυμίζει την τέχνη των Ηπειρωτών μαστόρων. Επόμενος προορισμός μας το χωριό Κήποι, ένα πανέμορφο χωριό που πήρε το όνομά του από τους κήπους των κατοίκων στις αυλές των πετρόχτιστων σπιτιών. Άφιξή στο Τσεπέλοβο τακτοποίησή και γνωριμία με το χωριο, μπορούμε  να περπατήσουμε στα δρομάκια του χωριού και να θαυμάσουμε την ιδιαίτερη πετρόχτιστη αρχιτεκτονική, η οποία καθιστά το Τσεπέλοβο παραδοσιακό οικισμό, ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χτισμένο το 18ο αιώνα, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες. Το βράδυ θα απολαύουμε το πανηγύρι στο χωριό Βίτσα στη γιορτή της Παναγίας που ανημερα στις 15 Αυγούστου γιορτάζει η κεντρική εκκλησία και όλο το χωριό, και διοργανώνεται τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο στο μεσοχώρι (κεντρική πλατεία).

Η γιορτή αρχίζει από το απόγευμα της παραμονής με τις θρησκευτικές λειτουργίες. Πολύς κόσμος από όλα τα μέρη της Ελλάδας συρρέει να προσκυνήσει και να συμμετέχει στη χαρά του χωριού. Οι ψαλμωδίες είναι αργές και μελωδικές. Μετά την εκκλησία τα “Βιολιά”, αυτοί που ξέρουν να δώσουν τον παλμό, αλλά και τον απαραίτητο τόνο στους πανηγυριστές, αρχίζουν τους γνώριμους μουσικούς σκοπούς τους, που συναρπάζουν τους γλεντζέδες. Ο πρώτος “σέρνει” το χορό και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν. Άφθονο γλέντι, κέφι και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντα με προσήλωση στην παράδοση, κάνουν το πανηγύρι της Βίτσας ένα από τα καλύτερα του Ζαγορίου.

Επιστροφή ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση

Πρωινό και αναχώρηση  στις 10,00 για τη  Σαρακατσάνικη Στάνη, δημιουργημένη δίπλα στο δρόμο που συνδέει τα Ζαγοροχώρια με την κοιλάδα του Αώου, αποτελεί πιστή αναπαράσταση σαρακατσάνικου εποχικού οικισμού. Καλύπτει συνολική έκταση 16 στρεμμάτων και περιλαμβάνει σε φυσικό μέγεθος τα «κονάκια» (αχυρένιες καλύβες που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ή εργαστήρια), τον «οβορό» και το «γρέκι» (χώροι φύλαξης των ζώων).  Οι Σαρακατσάνοι είναι ελληνική νομαδική φυλή που βρίσκεται διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Κοιτίδα των Σαρακατσάνων θεωρείται ως επί το πλείστον ο ορεινός όγκος της Πίνδου, όπου κατοίκησαν μετά το 1400 και την κατάληψη του ελλαδικού χώρου από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ακολουθεί το Μονοδένδρι, , η γενέτειρα του Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά του Ζαγορίου χτισμένο σε 1060 μ. υψόμετρο. Κατά την παραμονή μας στο χωριό, μπορούμε να επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (1412μ.Χ.), από το μπαλκόνι του οποίου θα θαυμάσουμε το Φαράγγι του Βίκου στη χαράδρα του Αώου ποταμού. Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας, να γευματισουμε, να περπατήσουμε στα πέτρινα καλντερίμια και να  δούμε από κοντά τα πέτρινα αρχοντικά. Επιστροφη στο ξενοδοχειο για ξεκουραση . Το βραδυ ελευθερο στο Τσεπελοβο οπου στη κεντρικη πλατεια διοργανωνεται ένα από τα πιο γραφικα πανηγυρια της περιοχης. Διανυκτερευση.

Πρωινό και αναχώρηση γύρω στις 10:30  για την όμορφη Πρέβεζα με τη  παράξενη ομορφιά, μία κρυφή γοητεία που ταξιδεύει τον επισκέπτη και τον συναρπάζει, μέσα από τις εναλλαγές του τοπίου της, αλλά και το πάντρεμα διαφορετικών εποχών και τοποθεσιών.

Αυτή τη φορά θα επισκεφτουμε τη  παραλία Μονολίθι καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία με άμμο της Ευρώπης, μήκος περίπου 25 χιλιομέτρων!

Μετά τις 17:00 συγκέντρωση και επιστροφή στη πόλη μας.

 • 440,00€ /άτομο σε δίκλινο
 • 600,00€ σε μονόκλινο
 • Άνετο πολυτελές κλιματιζόμενο λεωφορείο.
 • Διαμονή στο ξενοδοχείο Δρακόλιμνη. 
 • Πρωινό στον χώρο του ξενοδοχείου καθημερινά.
 • Περιηγήσεις – ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
 • Έμπειρος συνοδός εκδρομής.
 • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θεάματα και γενικά όπου απαιτείται.
 • Ό,τι ρητά αναφέρεται σαν προαιρετικό ή προτεινόμενο.
 • Το γραφείο διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
 • Οι ξεναγήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις είναι ενδεικτικές και υπάρχει περίπτωση  να αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν.

Παρακαλούμε να διαβάσετε με προσοχή:

Η επικύρωση των θέσεων γίνεται μόνο κατόπιν προκαταβολής ποσού -€ κατ’ άτομο έως –/–/2024.
Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει έως –/–/2024 υποχρεωτικά σύμφωνα με το νέο φορολογικό κώδικα.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ :

 • Τράπεζα Πειραιώς: GR0601725070005507110831892
 • Εθνική Τράπεζα: GR1801102260000022600840858
 • Alpha Bank: GR2201405300530002101304681

Gallery

Ζαγοροχώρια-2
Ζαγοροχώρια-3
Ζαγοροχώρια-1
Κεντρικό Ζαγόρι (Τσεπέλοβο - Κήποι - Μονοδένδρι)3

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος