OPEN THE WORD YELLOW BLUE SHADOW(1660 x 600 px)

Θαλπωρή και Περιπέτεια (Ράφτινγκ) στα στολίδια της Ηπείρου!

 Μαστοροχώρια – Κόνιτσα – Αρίστη – Πάπιγκο – Μονοδένδρι – Ασπράγγελοι

Μαστοροχώρια_ Η εναλλακτική γοητεία της Ηπείρου - Κόνιτσα - Γράμμος - Σμόλικας - GREY MAP

Λίγα λόγια για την εκδρομή...

Ο H. D. Thoreau λέει «Πήγα στα δάση γιατί ήθελα να ζήσω ελεύθερα, να βρω το αληθινό μήνυμα της ζωής, να μάθω αν μπορούσα να αποφύγω αυτά που έπρεπε να διδαχθώ και να μην ανακαλύψω όταν θα ‘ρχοταν η ώρα να πεθάνω ότι δεν είχα ζήσει….»

Περπατάμε στη φύση, βολτάρουμε σε ήσυχα καλντερίμια, ανακαλύπτουμε την ιστορία του τόπου καθώς και κρυφές ομορφιές μακριά από τον εκνευρισμό του συνωστισμού, τα μποτιλιαρίσματα. Κάνουμε ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη. Ο  ποταμός που διασχίζει μερικές από τις ωραιότερες περιοχές της χώρας καθώς περνά μέσα από τον εθνικό δρυμό Βίκο – Αώο. 

Για όσους αγαπούν την Ήπειρο και τα υπέροχα τοπία της, τα Μαστοροχώρια και τα Ζαγοροχώρια κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους. Η καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου, οι παραδοσιακές πέτρινες βρύσες, το πράσινο της φύσης, η φιλοξενία των κατοίκων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ενθουσιάσουν τον επισκέπτη. Άλλωστε, μία απόδραση στα στολίδια της Ηπείρου θεωρείται πάντα ιδανική, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Περιγραφή

07:00 Συγκέντρωση στο γραφείο μας  και αναχώρηση για τα πανέμορφα Μαστοροχωρια με μικρη στάση για καφέ πριν τα Γιάννενα. Συνεχιζουμε το ταξιδι μας προς τα Μαστοροχώρια. Από εδώ ξεκίνησαν οι μαστόροι που έχτισαν όλο τον κόσμο! Από την Αμερική μέχρι την Περσία και την Αιθιοπία θα πρέπει να ταξιδέψει κανείς για να θαυμάσει τη δεξιοτεχνία των μαστόρων του Γράμμου. Γνωστοί και ως «κουδαραίοι», οι ντόπιοι μάστορες έχτισαν πλήθος από έργα (σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Αμερική και σε άλλες μακρινές χώρες. Τα «μπουλούκια», τους μιλούσαν την συντεχνιακή τους διάλεκτο, τα «κουδαρίτικα». Βούρμπιανη, Θεοτόκος, Δροσοπηγή  μερικά από τα γραφικότατα χωριά στον ίσκιο του Γράμμου. Σεργιάνι στα λιθόστρωτα των χωριών με τα πέτρινα γεφύρια τους και την βουή των ποταμών. Καταλήγουμε στην Πυρσόγιαννη, που είναι το γνωστότερο και πιο ζωντανό από τα χωριά του Γράμμου. Από τα καλοστεκούμενα αρχοντικά, τις μικρές πλατείες και τα δρομάκια που αναπτύσσονται γύρω τους, μέχρι το ναό του Αγίου Γεωργίου και το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, το χωριό σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. 

Εξίσου ωραία όμως είναι και η Καστάνιανη, στην απέναντι, δασωμένη πλαγιά του βουνού Γύφτισσα. Χωριό για πολλές φωτογραφίες με φόντο σταχτιά πέτρα και λευκές νιφάδες. Θα δούμε θαυμάσια σπίτια και κτίρια (προσέξτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το διώροφο σχολείο) αλλά και τέσσερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια – τρία εντός του οικισμού και ένα εκτός.

Επιστροφή στην Κόνιτσα. Στο ιστορικό της κέντρο με τα λιθόστρωτα και τα μαγαζάκια θα βρούμε τοπικά προϊόντα. Επίσκεψη – προσκύνημα στο μικρό σπίτι όπου έζησε αρκετά χρόνια από την ζωή του ο Άγιος Παΐσιος, μέλος της πολυμελούς οικογένειας προσφύγων από την Καππαδοκία. Πολλά τα  προσωπικά αντικείμενα του Αγίου, φωτογραφίες κ.λ.π. Για όσους θέλουν ,ένας περίπατος στο διπλανό δάσος θα μας φέρει στο Ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας όπου συχνά ο Άγιος κατέφευγε για να προσευχηθεί. Πιο ψηλά στην άνω πόλη  ερειπωμένο στέκει το σπίτι της  Χάμκως. Πάνω από τα νερά του Αώου, χτισμένο το κομψό γεφύρι που έχει ύψος 20 μέτρα και μήκος 40 μέτρα. Χτίστηκε το 1870 από τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο απ ό την Πυρσόγιαννη και με έξοδα του τραπεζίτη Ι. Λούλη από τα Κατσανοχώρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρχιμάστορας Ζιώγας Φρόντζος ήταν ένας αγράμματος λαϊκός τεχνίτης. Συνεχίζουμε με βόλτα στην αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη… 

Επιστροφή το βραδάκι στους Ασπραγγελους και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

Πρωινό και αναχώρηση  για  το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Η θέα προς τον ορεινό όγκο της Τύμφης θα μας κόψει κυριολεκτικά την ανάσα. Οι θεόρατοι βράχοι, γνωστοί ως Πύργοι ΑστράκαςΑστράκα είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης) στέκονται σαν γίγαντες πάνω από τους δύο οικισμούς και ειδικά πάνω από το Μικρό Πάπιγκο (βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων) του οποίου τα σπίτια μοιάζουν με μικρές γκρι κουκκίδες μέσα στο μοναδικό αυτό τοπίο. 

Κατά την επίσκεψη σας στο Πάπιγκο θα επισκεφτούμε και τις κολυμπήθρες που βρίσκονται στη διαδρομή ανάμεσα στο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο (με μήκος 2 χιλιομέτρων περίπου). Οι κολυμπήθρες είναι ένας εντυπωσιακός πέτρινος γεωλογικός σχηματισμός στον οποίο θα βρείτε μικρές φυσικές πισινούλες (βάθρες) με πεντακάθαρα νερά τις οποίες μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετοί τις προτιμούν για μία δροσερή ως κρύα θα λέγαμε βουτιά!

Αφήνοντας την Αρίστη φτάνουμε στο ποτάμι και στη γέφυρα της Αρίστης ή του Βοϊδομάτη .Το σημείο είναι εάν από τα ωραιότερα της ορεινής Ελλάδας. Η γέφυρα του Βοϊδομάτη είναι αφετηρία διαδρομών για ραφτινγκ δυσκολίας II βαθμού και διάρκειας  από 1 έως 2 ώρες, που καταλήγουν στη γέφυρα του Βοϊδομάτη στη Κλειδωνιά. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε προαιρετικά σε αυτήν την εμπειρία για όποιον επιθυμεί!! Ο  ποταμός είναι ένας μικρός παραπόταμος του Αώου με μήκος 15 χλμ. Και είναι το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Εντυπωσιακή είναι η διαύγεια και το γαλαζοπράσινο χρώμα και η καθαρότητα τους που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το ποτάμι βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου Αώου.

Επόμενος προορισμός τα Άνω και Κάτω Πεδινά. Σημαντικό αξιοθέατο των Άνω Πεδινών είναι η Μονή Ευαγγελίστριας, στην είσοδο του χωριού. Το καθολικό της, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1793. Η μονή έχει φρουριακή όψη, με ψηλά τείχη στη βορειοανατολική πλευρά και κελιά στη νοτιοδυτική, ενώ αξιοσημείωτη είναι η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιστορικών σε μικρό εσωτερικό τρούλο. Άλλα μνημεία του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1793) και το παλιό σχολείο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Νεόφυτου Δούκα με σπάνια συγγράμματα. Στα Άνω Πεδινά λειτουργούσε, από το 1933, η «Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή» όπου γίνονταν μαθήματα υφαντικής μέχρι το 2006, οπότε και έκλεισε, λόγω έλλειψης μαθητριών.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

Πρωινό και συνεχίζουμε για το Κεντρικό  Ζαγόρι το Μονοδένδρι, τη γενέτειρα του Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά του Ζαγορίου χτισμένο σε 1060 μ. υψόμετρο. Ο δρόμος που περνά μέσα από το Μονοδένδρι ανηφορίζει για 6 χλμ. μέχρι τη διαμορφωμένη τοποθεσία «Οξιά» από όπου θα έχετε την πανοραμική θέα στη μεγαλειώδη χαράδρα. Στην οδική πορεία μας προς το σημείο θέας της «Οξιάς» θα δείτε το «πέτρινο δάσος» γνωστό και ως «θεόκτιστα» που δεν είναι τίποτα άλλο από θεαματικούς πυργοειδείς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς. Επιστροφή στο Μονοδένδρι όπου κατά την παραμονή μας, μπορούμε να επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (1412 μ.Χ.), από το μπαλκόνι του οποίου θα θαυμάσουμε το Φαράγγι του Βίκου στη χαράδρα του Αώου ποταμού. Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας, να περπατήσουμε στα πέτρινα καλντερίμια και να  δούμε από κοντά τα πέτρινα αρχοντικά. Το απόγευμα αναχωρούμε για Πάτρα.

  • Μεταφορά και περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Διαμονή, (1) διανυκτέρευση στους Ασπραγγέλους
  • Πρωινό παραδοσιακό
  • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θεάματα και γενικά όπου απαιτείται.
  • Ατομικά έξοδα και ότι ρητά αναφέρεται σαν προαιρετικό ή προτεινόμενο. (Ράφτινγκ)
  • Το γραφείο διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Οι ξεναγήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις είναι ενδεικτικές και υπάρχει περίπτωση  να αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν.

Gallery

Θαλπωρή και Περιπέτεια (Ράφτινγκ) στα στολίδια της Ηπείρου!-9
Θαλπωρή και Περιπέτεια (Ράφτινγκ) στα στολίδια της Ηπείρου!-8
Θαλπωρή και Περιπέτεια (Ράφτινγκ) στα στολίδια της Ηπείρου!-2
Θαλπωρή και Περιπέτεια (Ράφτινγκ) στα στολίδια της Ηπείρου!-5

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος